Anthony Carlile Architects

Anthony Carlile Architects is a small architecture practice based in central London. Anthony was born in North Yorkshire, studied at the Glasgow School of Art and undertook his architectural apprenticeship with Bryan Avery before becoming a director at Avery Associates Architects.

After 10 years working in London, Anthony establishing his practice in July 2017 with the purpose of providing practical, innovative and low-carbon building design.

Contact:
info@anthonycarlile.co.uk
+447504251212

A New House & Art Studio

The site lies at the end of a residential terrace in East London and for many years was occupied by a tumbledown brick storage warehouse and single storey garage.

Despite being in very poor structural condition it was agreed that the brick warehouse was an attractive and charismatic part of the street, and the new building was tailored around as much of the old structure as could possibly be saved. A new slab was cast inside to increase the ceiling height, a new studio was added to the west, new living accommodation was added to the rear and side, original walls were re-built and the whole was re-roofed and upgraded to modern standards.

The site is surrounded at the rear by neighbouring gardens and one of the main challenges was bringing daylight deep into the building, particularly at ground level where there could be no openings in three of the four elevations.

Part of the solution was to provide the staircase with large, first-floor windows to bring light down to the spaces below. The open-plan arrangement that allowed this to work was made possible by using fire-rated roof lights, thereby removing the need to enclose the stair.

The large windows also make it possible to see right through the building and create a light connection between the new studio and the existing warehouse.

The plan of the building is simple and flexible with storage and utility spaces integrated around the stair. Each of the main rooms has more than one source of sunlight and despite the constrained location, the spaces are light. Large gates give flexible access from the street and the studio looks out onto a new courtyard garden with two new blossoming apple trees.

The main ambition was to make a simple and peaceful building – in its arrangement proportions and detail.